Din hud – mer än bara yta

Torr, glansig, ljus, mörk – vår hud kommer i olika utföranden. Men alla har det gemensamt att de behöver vår uppmärksamhet och omvårdnad för att må som allra bäst.

Huden är kroppens största organ. Förutom att den reglerar din kroppstemperatur, så skyddar den kroppen mot exempelvis bakterier och virus, UV-strålning, uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämnen. Dessutom är huden ett känselorgan som känner av beröring, tryck och smärta. Det är alltså inte bara för syns skull som det är viktigt att hålla huden i bra form.

Egenhjälp

Huden är så finurligt konstruerad att den tar hand om sig själv till viss del. Till exempel innehåller den talgkörtlar som producerar hudfett. Fettet skyddar mot torka, fukt och kyla. Flest talgkörtlar har du i ansiktet (300-900 per cm²). Den har också ett eget ac-system som reglerar temperaturen, svettkörtlarna. 2-5 miljoner svettkörtlar hjälper till att svalka kroppen och hålla oss lagom varma även en solig sommardag. En dag i vila utsöndrar kroppen upp till en liter, en varm och fysiskt ansträngande dag kan det bli 2-4 liter.

Förnyelse på 30 dagar

Det översta lagret, överhuden, är det du känner när du tar på huden. Överhuden är tunn och består av tätt packade celler som är ordnade i olika lager utifrån deras mognadsgrad. Underst finns det så kallade basalcellslagret där nya celler bildas. Cellerna vandrar sedan mot hudytan och bildar det översta skiktet i överhuden, hornlagret. Översta delen av hornlagret stöts sedan bort. På så sätt förnyas huden ständigt. Processen tar ca 30 dagar. Här kan du hjälpa till. Genom att skrubba kroppen någon eller några gånger i veckan, till exempel med vår milda Forever Aloe Scrub, tar du försiktigt bort de gamla hudcellerna och stimulerar produktionen av nya, friska celler. Huden blir klar och får tillbaka sin lyster.

6 steg mot strålande hy

Använd mild tvål
Undvik för mycket parfymerade produkter. Aloe Hand & Face soap är mild nog att användas varje dag över hela kroppen, även i ansiktet. Passar också känslig hy. Tänk på att inte skölja med allt för hett vatten, det torkar ut.

Återfukta varje dag
Överhuden innehåller keratin, som är ett protein som gör huden så gott som vattentät. Det är olösligt i vatten men drar till sig fukt och sväller och mjuknar och blir mer genomsläppligt när fukthalten är hög, som efter en dusch. Det är då man ska passa på att smörja in sig. Aloe Lotion innehåller, förutom Aloe vera, jojobaolja och vitamin E. Den är fuktighetsbevarande och gör huden mjuk och len.

Skydda dig från solen
Använd solkräm, Aloe Sunscreen och Aloe Sunscreen Spray är två utmärkta alternativ med solskyddsfaktor 30, och smörj in dig med jämna mellanrum. Försök undvika solen helt när den är som starkast.

Klä dig efter väder
Nu på vintern kan det kalla vädret torka ut din hud. Se därför till att klä dig varmt. Och glöm inte att skydda dina händer.

Drick vatten
Kroppen och huden behöver vatten för att hålla sig i trim. Åtta glas om dagen brukar rekommenderas. Ha alltid en kanna till hands när du jobbar, så glömmer du inte att få i dig det du behöver.

Unna dig din skönhetssömn
Det hörs ju på namnet att du behöver sova för att hålla dig vacker. Hur mycket sömn du behöver är individuellt och bestäms av dina gener, men 7-9 timmar per dygn är det vanligaste.

 

     
Kul fakta om din hud

  • Kroppens största organ
  • Ca 2 kvadratmeter stor hos en vuxen person
  • Väger ca 4 kg
  • Tjockleken varierar mellan 1,5 och 4 mm
  • Huden byts ut en gång i månaden
 
 
 
 
Månadens erbjudande: Välgörenhet
Vårda din hud med härlig Aloe vera, mjukgörande jojobaolja och skyddande vitamin E – du får
dem alla i vår Aloe Lotion. För varje förpackning du köper under november skänker vi 5 SEK
till Frälsningsarméns arbete att ge barn i Norden som har det svårt en fin jul. Så genom att unna
dig själv skänker du även glädje till andra.

Erbjudandet gäller t.o.m. 30/11.

Köp härTips!

 
 
 
 
Varför inte blanda Aloe Lotion med Forever Essential Oils för att få krämen i din favoritdoft. Ta ett par droppar och blanda med lotion i en pumpflaska.
Skönt att ha nära till hands; på toaletten eller i köket till exempel.
Köp härJoin the Forever Christmas Battle

Alla barn borde få fira en härlig jul. Tyvärr är det inte så. Nu kan du tillsammans med Forever hjälpa behövande barn i Norden att få en fin jul. Häng med i vår Forever Christmas Battle.

Det är roligare att ge än att få, brukar man säga. Och det är mer sant än man kanske tror. Vi är givmilda av naturen och vill gärna hjälpa varandra, det kan till och med påverka vår hälsa positivt. Att vara givmild och snäll aktiverar ett njutningscentrum i hjärnan som får oss att må bra. I en studie fick deltagarna välja att spendera 5 dollar på sig själva eller 5 dollar på någon annan. Gissa vilka som mådde bäst efteråt? Just det, de som valde att spendera pengarna på någon annan.

The Forever Christmas Battle
Självklart vill vi på Forever också bidra till att de som har det lite svårare att få ekonomin att gå ihop ändå kan få en fröjdefull jul. Och vi vill göra det tillsammans med dig. Därför skänker vi 5 SEK för varje Aloe Lotion som du köper i november till Frälsningsarmén. Köper du den i Sverige så går pengarna till hjälpverksamhet i Sverige, köper du den i Norge så går pengarna till Norge, och, ja du fattar. Se det gärna som ett nordiskt mästerskap där länderna kämpar om att skänka mest, och alla är vinnare i slutändan. Resultatet kommer vi presentera på vår hemsida och på Facebook när försäljningen är sammanställd någon gång under första veckan i december. Heder och jul står på spel – så ladda upp med ett lager av Aloe Lotion! Det är ju dessutom en perfekt julklapp såväl till mamma som till kompisen eller lillebror.

Om Frälsningsarmén
Frälsningsarmén är en internationell kristen rörelse. Den grundades 1865 av den brittiske predikanten William Booth i East End i London. Några år senare kom den till Norden. Idag omfattar organisationen över en miljon frälsningssoldater i över 100 länder. Man driver bland annat sjukhus, centra för missbrukare, uteliggare och handikappade, samt organiserar matutdelning.